De zeehond - De voortplanting

De zaadballen (testikels) van het mannetje zeehond of bul liggen in een speciale ruimte in het lichaam. Het mannelijke geslachtsorgaan, of penis, ligt in een interne gleuf. Aan de buitenkant van het lichaam zijn alleen twee dopjes waar te nemen, waarvan één de navel is. Uit de andere komt het geslachtsorgaan. Deze komt alleen naar buiten tijdens de paring.
Bij de vrouwelijke zeehond (het wijfje) liggen de geslachtsorganen (baarmoeder en eierstokken) in de buikholte. Aan de buitenkant van het lichaam is maar één dopje te zien. Dit is de navel. Ook is er een gleuf, de geslachtsopening. De tepels zijn normaal gesproken ingetrokken. Zodat ze plat tegen de buik aan liggen. Pas wanneer het jong begint te drinken, worden de twee tepels zichtbaar.

Voordat de paartijd begint, worden er in de bul hormonen gevormd die worden afgegeven door de hypofyse. Deze hormonen stimuleren de ontwikkeling van spermacellen in de zaadballen. De spermacellen worden opgeslagen in de bijballen.

Als de paartijd dan werkelijk begint, zwemmen de bullen opgewonden heen en weer voor de zandbank. Meestal vinden er dan gevechten om een wijfje plaats tussen de mannetjes. De wijfjes zijn rond deze tijd nogal agressief tegenover de bullen, behalve op het moment dat ze vruchtbaar zijn. Wanneer een wijfje en een bul elkaar hebben gevonden, vindt de paring in het water plaats. Tijdens deze paring staat het mannetje ongeveer vijf minuten rechtop tegen het achterlijf van het vrouwtje aan in het water.
Na de bevruchting blijft de bevruchte eicel eerst drie maanden in de baarmoeder rondzwerven voordat het zich inkapselt en zich begint te ontwikkelen. Deze 'uitgestelde zwangerschap' van drie maanden zorgt er voor dat er elk jaar in hetzelfde jaargetijde jongen worden geboren. Dit is ongeveer een jaar na de bevruchting.

Voor dat het jong geboren zal worden, zoekt het wijfje bij eb een geschikte zandbank op. De geboorte duurt maar een paar minuten. Als het vruchtvlies tijdens te geboorte niet gebroken is, scheurt het vrouwtje het vlies kapot met haar scherpe nagels en tanden.De geboorte van een zeehond

De geboortetijd en het zogen van de jongen gebeurt bij elke zeehondensoort verschillend. Hoe dit bij de gewone zeehond en bij de grijze zeehond gebeurt, is te lezen op de volgende sites.